RETETE TRADITIONALE DE MURATURI
Gogosari la rece
Ingrediente:
- 4 kg gogosari
- 350 g zahar
- 3 linguri sare
- 1/2 l otet
- foi dafin
- piper
- boabe mustar
- hrean
- salicin
Se amesteca toate si se lasa sa stea de azi pe maine , apoi se pun in borcane.
Pofta buna!
Tocana de legume
Ingrediente:
- 4 kg ardei gras
- 3 kg rosii
- 1 kg ceapa
- 0,5 kg morcov
- 1 cana orez se pune la fiert separat
-750 ml ulei
- sare
- piper
-1 lingura zahar
Se pune ceapa la calit pana este aurie , apoi ardeii taiati felii,morcovii razuiti,rosiile si orezul.
La sfarsit se adauga piper,foi de dafin,zahar si salicin.
Se pune la borcan si apoi la dustulit.
Pofta buna!
Ardei dulci in ulei
Dacă vă plac ardeii dulci, încercați să-i conservați și după această rețetă!
INGREDIENTE:
-5 kg de ardei grași roșii;
-2-4 legături de țelină verde;
-de la 10 căței până la 300 g de usturoi (după gust);
-300-500 ml de oțet de struguri (după gust);
-600-1000 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (după gust);
-boabe de piper negru - după gust;
-2 linguri de sare neiodată;
-o lingură de zahăr;
-3-4 foi de dafin;
-1.2 litri de apă.
MOD DE PREPARARE:
1.Spălați foarte bine ardeii grași. Curățați-i de codițe, semințe și nervuri. Tăiați-i sub formă de fâșii groase și lungi.
2.Spălați și uscați țelina verde. Tăiați-o cu cuțitul, dar fără să o mărunțiți excesiv.
3.Curățați usturoiul.
4.Turnați apa într-o cratiță încăpătoare. Adăugați țelina verde, usturoiul, sarea neiodată, oțetul, uleiul rafinat de floarea-soarelui, foile de dafin, boabe de piper negru după gust și zahărul.
5.Puneți cratița pe foc și aduceți marinada până la punctul de fierbere. Adăugați pe rând ardeii în ea. Fierbeți-i sub capac, pe foc moderat, până vor începe să se înmoaie.
6.Transferați ardeii semipreparați în borcane sterilizate, umplând aproximativ ¾ din volumul lor.
7.Apoi turnați marinada fierbinte, în care i-ați fiert în borcane, umplându-le complet.
8.Acoperiți borcanele cu capace sterilizate, fără să le înfiletați complet. Puneți-le într-o cratiță încăpătoare, tapetată în prealabil cu o cârpă curată. Turnați apă caldă în cratiță, astfel încât să acoperiți ¾ din înălțimea borcanelor cu ea.
9.Sterilizați viitoarele conserve timp de 40 minute din momentul clocotirii apei, pe foc mic.
10.Scoateți-le din apă și închideți-le ermetic. Întoarceți-le cu capacele în jos și lăsați-le să se răcească complet.
11.Puneți conservele la locul de păstrare.
Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!